Howitec bestaat 25 jaar! *1992 – 2017* 2018-04-17T14:12:05+00:00

Howitec viert een feestje!

Dit jaar bestaat Howitec precies 25 jaar! Ondanks dat onze focus altijd op de toekomst ligt, is het misschien toch leuk om even terug te blikken…Begin 1992 had Joop Witteveen al 10 jaar verkoopervaring opgedaan in de wereld van netten bij de nettendivisie van Lankhorst Touwfabrieken in Sneek. In de eerste jaren vanuit de binnendienst gericht op visserij- en sportnetten. In de laatste jaren was hij vooral actief in netten voor de professionele tuinbouw (vogelwering, insectenwering, wind- en schaduwgazen etc.).

Kokos

Maar er kwam nog iets anders op zijn pad… er was in tuinbouwland namelijk een ontwikkeling gaande op het gebied van kokosvezels. Dit tropisch ‘afvalproduct’ bleek prima te kunnen worden gebruikt als een zgn. groeimedium (substraat) voor planten en gewassen. Een alternatief voor steenwol, potgrond of een toevoeging daaraan. Er lag een serieuze uitdaging! Dé kans om de lang gekoesterde wens naar zelfstandig ondernemerschap in vervulling te laten gaan… Howitec Trading BV was geboren! 1 maart 1992! De belangstelling van proefstations, kwekers en potgrondbedrijven was groot, echter de Aziatische productie verliep moeizamer. Het in verschillende gradaties versnijden, het zout uitspoelen, drogen en in balen persen bleek toen in de praktijk moeilijker dan gedacht. Maar toch, beetje bij beetje kwam er iets moois van de grond……

Bloembollennetten

Naast de activiteit van kokosvezelproducten werd Joop gevraagd mee te werken aan de ontwikkeling van bloembollenteelt in kunststof netten. In nauwe samenwerking met onderzoekinstanties, proeftuinen, (plant- en oogst)machinebouwers en een nettenproducent in Duitsland heeft Howitec een speciaal net op de markt geïntroduceerd, waarin het mogelijk was om tulpenbollen te telen. ‘Denk hierbij aan een heel groot sinaasappelnet met daarin tulpenbollen die machinaal onder de kleigrond worden gebracht. Groot voordeel was een betere opbrengstcapaciteit, geen tientallen bollenrapers meer in het veld en de bollen kwamen schoner in de schuur terecht. In een paar jaar tijd van niets naar zo’n 5.000 hectare tulpenteelt in netten, een waanzinnige ontwikkeling’, aldus Joop Witteveen. Howitec was als leverancier van de Howi-BloemBollenNetten marktleider. Ook het inzamelen van gebruikte netten en de recycling daarvan was een activiteit van Howitec. Het vergde echter veel tijd en energie, hetgeen ten koste ging van de aandacht voor de kokosproducten. Howitec is daar uiteindelijk mee gestopt. De toepassing van kokosvezelproducten in de tuinbouw blijkt overigens tot op de dag van vandaag zeer succesvol te zijn.

Uitbreiding

In maart 2000 kreeg Howitec de gelegenheid om de oorspronkelijke nettendivisie van Lankhorst, die inmiddels gevestigd was op de huidige locatie in Bolsward, in te lijven. Alles draaide vanaf dat moment om netten… dus werd ook de naam: Howitec Netting BV. In de jaren die daarop volgden is het assortiment aangepast en sterk uitgebreid. De visserijnetten gingen uit het pakket. De focus kwam te liggen op sportnetten, netten voor de professionele tuinbouw, de industrie en transport. Voor de retailmarkt heeft Howitec een assortiment netten en gazen in consumentenverpakking ontwikkeld ten behoeve van tuincentra en bouwmarkten.

Focus

De focus ligt hier nog steeds op! Howitec groeit na 25 jaar nog gestaag in verschillende markten in binnen- en buitenland. Kwaliteit, innovatie en duurzaamheid zijn belangrijke speerpunten! Joop: ‘Als groothandelsbedrijf beschikken we over voldoende voorraad om onze klanten snel te kunnen leveren. Naar wens van de klant maken wij netten en gazen in ons eigen confectieatelier op maat.’ Howitec mag zichzelf dan ook met recht een belangrijke speler in de nettenmarkt te noemen!

Met veel vakkennis, expertise van de markt en drang naar innovatie zoekt het Howi-team mét en voor haar afnemers naar de juiste net-oplossing en levert Howitec dus… Netten voor élk doel!

Bedankt!!

‘Samen met mijn compagnon Anton Hulsegge ben ik dan ook oprecht trots op dit mooie bedrijf en op haar 13 enthousiaste en betrokken medewerkers! Wij zijn al onze relaties zeer erkentelijk voor het vertrouwen dat zij in ons hebben gesteld! En natuurlijk willen wij onze bestaande én nieuwe klanten graag laten zien waar we goed in zijn en streven we ernaar om ons steeds verder te ontwikkelen op het gebied van netten en gazen.